Blog

8 april 2017

Kwekerij Osdorp

Kwekerij Osdorp

Sinds 2009 wordt op Kwekerij Osdorp groenteteelt en zorg gecombineerd. Er is 3 hectare kas waar vele verschillende rassen tomaten groeien. Het belangrijkste voor Kwekerij Osdorp is het bieden van een zinvolle dagbesteding door de tomatenteelt. De essentie binnen de zorg van kwekerij Osdorp is dat er goed geschakeld wordt tussen de productie en de mensen.

Er werken dagelijks met veel plezier meer dan 100 mensen onder begeleiding van 8 werkbegeleiders. Dit zijn bijvoorbeeld (ex) verslaafden, mensen met een psychische aandoening maar ook mensen die zich beter voelen door een gestructureerde dagbesteding. Het werk is heel divers. Zo is er natuurlijk het telen en oogsten van groenten, maar dit moet natuurlijk ook afgewogen en verpakt worden(zittend werk), ook is er een planten stek ruimte en een groot buitenterrein. In de keuken werkt dagelijks een groep mensen aan een heerlijke warme lunch.

Naast een zinvolle dagbesteding bestaat er de mogelijkheid om Nederlandse les of een MBO 1 opleiding te volgen op Kwekerij Osdorp.

Abma’s en Kwekerij Osdorp.

Walter Abma was sinds het begin in 2009 werkzaam op Kwekerij Osdorp. Vanaf 2014 heeft Walter Abma samen met zijn zoon Cesar Abma een eigen onderneming: Abma’s bv. Abma’s maakt lekkere producten van goede, liefst locale ingrediënten.

Samen met Jeroen Rijpkema van Kwekerij Osdorp zijn ze in 2015 begonnen met het maken van sauzen van ‘tomaatoverschotten’. Productie vindt plaats op de momenten dat er veel tomaten zijn. De productiekeuken is gebouwd op het terrein zodat er snel geschakeld kan worden en er geen transport nodig is. Op dit moment worden de volgende producten door Abma’s gemaakt: Gazpacho, tomatensap, ketchup, curry en barbecuesaus.

Volgende week is hierover meer te lezen in de blog ‘Tomatenketchup’