Blog

15 april 2017

Tomatenketchup Marqt

Tomaten

Op Kwekerij Osdorp in Amsterdam groeien van April tot November 18 rassen tomaten. De tomaten groeien in kassen. Kwekerij Osdorp teelt hier onder andere voor La Place, Marqt en Smeding. De rassen die het meest geteeld worden zijn internal red, milanino en coeur de boeuff. Van deze tomaat maakt Abma’s ook de tomatenketchup.

We proberen namelijk zo veel mogelijk tomaten te kopen die 'over' zijn. Tomaten kunnen ‘over’ zijn omdat er meer aanbod is dan vraag. Bijvoorbeeld in de zomervakantie. De dagen zijn dan lang(veel licht) en de temperatuur is heel goed. Daardoor is er veel productie terwijl de vraag vaak lager is door de vakantieperiode. Een andere reden is dat tomaten niet aan de eisen voldoen, Een trostomaat bijvoorbeeld moet 5 tomaten hebben. Trossen met 4 tomaten kunnen naar ons. Hetzelfde geldt voor te grote of te kleine tomaten. Wij kunnen er wel mee koken. Aldus Walter Abma.

Onze tomatenketchup is gemaakt van verse tomaten, wat specerijen, natuurazijn en kristalsuiker.
Cesar Abma

We gebruiken ook wat suiker omdat we vinden dat ketchup zoet-zuur moet smaken, maar vooral natuurlijk naar tomaten. Abma’s kookt de verse tomaten samen met de andere ingrediënten, dit pureren we vervolgens met een staafmixer. Verder niks! Daarom zijn de zaadjes van de tomaten nog zichtbaar. Verder gebruiken we minder azijn, minder suiker en geen conserveringsmiddelen. Dit maakt de ketchup heel anders dan reguliere ketchup. Vanwege smaak en viscositeit gebruiken we ook een beetje suiker. Als we geen suiker zouden gebruiken dan zou de ketchup zuur zijn. Wij vinden dat ketchup zoet-zuur moet smaken, maar natuurlijk vooral ook naar tomaten.